Palo Santo z Peru - Purnama
towar niedostępny
Opis
Usuwa negatywną energię, neutralizuje napięcia w ciele, uspokaja emocje i harmonizuje umysł. Jego zapach wpływa kojąco na zmysły, wykazując zbawienne działanie w przypadku stresu. Święte drzewo należy do rodziny cytrusów i ma słodkie nuty sosny, mięty i cytryny. Kiedy wyjątkowy zapach Palo Santo stymuluje mózg, ciało się relaksuje, zwiększa się krążenie krwi, a my doświadczamy uczucia jasności umysłu, spokoju i pozytywnych emocji.⠀
Produkt etycznego pochodzenia, pozyskiwany w zrównoważony sposób w Peru, certyfikowany przez SERFOR.
Kadzidło Palo Santo—etyczne pochodzenie, zapach i właściwości
Palo Santo jest jednym z najintensywniej pachnących drzew na świecie. Jego zapach jest przeciwieństwem tego, czego można spodziewać się od zapachu dymu. Jest wyraźny i intrygujący – Święte drzewo należy do rodziny cytrusów i ma słodkie nuty sosny, mięty i cytryny. Jego zapach można określić jako drzewny z cytrusową nutą. Palo Santo posiada bardzo wysokie stężenie zarówno limonenu, jak i terpenów α-terpineolu, które nadają mu ten charakterystyczny zapach. Badania naukowe pokazują, że te dwa terpeny są silnymi związkami przeciwzapalnymi, które regulują układ odpornościowy i łagodzą stres. Kiedy wyjątkowy zapach Palo Santo stymuluje mózg, ciało się relaksuje, zwiększa się krążenie krwi, a my doświadczamy uczucia jasności umysłu, spokoju i pozytywnych emocji.⠀⠀
Tradycyjnie stosowane jest również jako naturalny środek na przeziębienia i grypę, a także objawy stresu. Łagodzi objawy astmy, bóle głowy, niepokój, depresję i zmniejsza stany zapalne. Znany ze swojego uspokajającego działania, wspiera również układ odpornościowy i nerwowy, co pomaga w szybszym powracaniu do zdrowia. Wykazuje działanie antyseptyczne i przeciwzapalne, a także wspiera w walce z infekcjami wirusowymi i grzybicznymi. Najczęściej używane jest do duchowego oczyszczania i balansowania energii. Dym tej rośliny usuwa negatywną energię, przywraca spokój i równoważy emocje.
Czym różni się Palo Santo pochodzące z Ekwadoru od tego z Peru?
Podobnie jak w przypadku wielu produktów naturalnych, istnieją subtelne różnice między produktami o różnym pochodzeniu geograficznym. Tak jak ziarna kawy z różnych części świata mogą różnić się odcieniem, kształtem lub smakiem, drzewa Palo Santo (Bursera graveolens) również różnią się niuansami aromatycznymi w zależności od ich konkretnego pochodzenia geograficznego. Na najbardziej podstawowym poziomie, nasze Palo Santo pochodzące z Ekwadoru jest nieco drobniejsze, ma bardziej zaokrąglony kształt, oraz wyróżnia się słodszymi nutami cynamonu, wanilii i kokosa. Palo Santo pochodzenia peruwiańskiego jest większe i bardziej kwadratowe, z „ostrzejszymi” nutami cytrusów i mięty. W zależności od poszczególnych kawałków drewna jedno i drugie może mieć w sobie różne nuty aromatyczne. Oba rodzaje Palo Santo pełnią te same funkcje w dbaniu o energię Twojego otoczenia, a ich różnice wynikają jedynie z lokalizacji, w której występują.
Jak poprawnie palić drewienka?
Palo Santo to nic innego jak fragment drzewa o dużej zawartości olejków eterycznych. Jest produktem w pełni naturalnym.
Ma to wpływ na sposób spalania. Palo Santo należy dość długo trzymać nad płomieniem (najlepiej świeczki, a jeśli jej nie masz – zapalniczki), pod kątem około 45 stopni. Drewienko możemy uznać za poprawnie podpalone nie w momencie, kiedy zacznie się delikatnie dymić, a dopiero wtedy, kiedy złapie ogień. Wtedy należy dmuchnąć i zgasić płomień, zacznie wtedy dość intensywnie dymić. Dym kierujemy na miejsca, które chcemy oczyścić, bądź pozwolić drewienku tlić się w przystosowanym do tego naczyniu. Jest to kadzidło rytualne, ceremonialne, zachęcające do chwili spokoju i refleksji w momencie palenia. Palo Santo po dłuższej chwili zawsze zgaśnie, wtedy należy po prostu odpalić je ponownie.